Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Κιμάς ρολό

Κι όμως... άλλη μια νόστιμη συνταγή!


ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι ζελατίνη άγευστη
3/4 φλ. ζωμό βοδινού (ανασυσταμένο από κύβο)
1 φλ. καρότα, βρασμένα, λιωμένα
120 γρ. κρεμμύδι τριμμένο, μοιρασμένο
1 κγ αλάτι, μοιρασμένο
1/8 κγ μουστάρδα ξερή
1 πρέζα άσπρο πιπέρι
480 γρ. κιμά βοδινού
2 κγ υποκατάστατο ζάχαρης καστανής (προαιρετικό)
1/2 κγ ρίγανη
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζελατίνη και το ζωμό, ανακατεύουμε να μαλακώσει. Βάζουμε στη φωτιά να βράσει κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τραβάμε απ' τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
Σ' ένα μικρό μπωλ ανακατεύουμε τα καρότα με 60 γρ. κρεμμύδι, το 1/2 κγ αλάτι, τη ξερή μουστάρδα και το άσπρο πιπέρι και τ' αφήνουμε στην άκρη. Σ' ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με τη ζάχαρη (αν θέλουμε), τη ρίγανη, τη σκόνη σκόρδου, το πιπέρι, τα υπόλοιπα 60 γρ. κρεμμυδιού, το 1/2 κγ αλάτι και το 1/4 του ζωμού με τη ζελατίνη. Ζυμώνουμε καλά και ρίχνουμε το κιμά σε αντικολλητικό χαρτί και τον απλώνουμε να ανοίξει με πάχος 1.5 εκ.. Απλώνουμε το μείγμα με τα καρότα αφήνοντας τις άκρες άδειες. Τυλίγουμε σε ρολό τον κιμά, κλείνουμε τις άκρες του να μη βγει το καρότο και το τοποθετούμε σε αντικολλητική φόρμα μακρόστενη ή μαζί με το χαρτί και κόβουμε ότι περισσεύει. Αλείφουμε από πάνω με τον υπόλοιπο ζωμό όλο το ρολό.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα ή μέχρι να γίνει και πάρει χρώμα.

Ενδέχεται να βγάλει πολλά υγρά το ρολό, λόγω του ζωμού και του καρότου. Αν ο κιμάς είναι εντελώς άπαχος το ζουμί μπορούμε να το κρατήσουμε ως σάλτσα για τις φέτες που θα σερβιριστούμε, αν έχει όμως λίπος τον χύνουμε κι αφήνουμε να συνεχιστεί το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει.

Μερίδες: 2
Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1,5 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ (1/2 φάκελο ζελατίνη & 1/4 φλ.+ 2 ΚΣ ζωμό), 3/4 φλ. ΛΑΧΑΝΙΚΑ, 180 γρ. ΚΡΕΑΣ
Δημοσίευση σχολίου