Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Ζωμός κοτόπουλου

ΥΛΙΚΑ
Κόκκαλα από 2 κοτόπουλα
1,5 λίτρο νερό
1 κλωνάρι σέλερι, σε κομμάτια
6 πιπέρια
3 κλωνάρια μαϊντανό
1 δαφνόφυλλο
1/4 κγ θυμάρι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1,5 ώρα. Στραγγίζουμε τον ζωμό και τον τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει. Αφαιρούμε το λίπος που θα βγει στην επιφάνεια και μοιράζουμε το ζωμό σε μερίδες του 3/4 φλ. και τον βάζουμε στην κατάψυξη.

Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.


  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΥΚΝΟΣ ΖΩΜΟΣ: Σ΄ ένα κατσαρολάκι διαλύουμε 2 ΚΣ κορν φλάουρ σε 2 ΚΣ νερό και προσθέτουμε 1½ φλ. ζωμό κοτόπουλου. Βράζουμε ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 7'. Χρησιμοποιούμε τον ζωμό αυτό σαν σάλτσα σε μαγειρευτό κοτόπουλο. Μοιράζουμε στα ίσα σε 4 μερίδες. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 2 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ (κορν φλάουρ, ζωμός)
ΖΩΜΟΣ ΤΥΠΟΥ ΙΝΔΙΑΣ: Σ' ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 φλ. ζωμό κοτόπουλου, 1 ξυλάκι κανέλλας και 2 σπόρους κάρδαμου. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15'. Στραγγίζουμε το ζωμό και πετάμε τα στερεά υλικά. Μοιράζουμε στα ίσα σε 4 μερίδες. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: ⅔ μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ (ζωμός). 
ΔΙΠΛΑ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για κάθε ¾ φλ. καυτού ζωμού κοτόπουλου προσθέτουμε 1 πακετάκι ζωμό κοτόπουλου στιγμής με καρυκεύματα*. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 2 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. 
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για κάθε μερίδα ρίχνουμε σ' ένα κατσαρολάκι από ¾ φλ. ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε μέχρι να μείνει ο μισός. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. 
ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ: Σ' ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ¾ φλ. ζωμό κοτόπουλου, 1 μέτρια τομάτα κομμένη σε κύβους (αφού πρώτα την ξεφλουδίσουμε και την ξεσποριάσουμε) και μυρωδικά για γεύση. Ζεσταίνουμε πολύ καλά. Για μυρωδικά δοκιμάζουμε: φρέσκο σχοινόπρασο, άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό, δεντρολίβανο ή εστραγκόν. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ. 
ΖΩΜΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ: Πασπαλίζουμε τα ¾ φλ. ζωμό κοτόπουλου με: αγριοκύμινο, παπαρουνόσπορο ή σουσάμι πριν το σερβίρισμα. Αν θέλουμε ψήνουμε το σουσάμι. Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 2 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.


[*] Στο βιβλίο γράφει επακριβώς: 1 packet instant chicken broth and seasoning mix. Αν σε κάποιο μεγάλο σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε αυτό το προϊόν τότε ακολουθείστε τη συνταγή όπως είναι, διαφορετικά βάλτε ένα κλασσικό κύβο!
Δημοσίευση σχολίου