Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017

Σουφλέ λαχανικών

ΥΛΙΚΑ
3 ΚΣ μαργαρίνη
3 ΚΣ αλεύρι
1/2 φλ. γάλα άπαχο εβαπορέ
1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου, ζωμό λαχανικών ή χυμό τομάτας
2 φλ. λαχανικά βρασμένα, κομμένα σε κύβους (δες τη παρακάτω λίστα)
Αρωματικά (δες τη παρακάτω λίστα)
4 αυγά, χωρισμένα τ' ασπράδια απ' τους κρόκους
1/4 κγ κρεμόριο (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα, για 2'-3'. Ρίχνουμε τους ζωμούς από λίγο τη φορά κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και γίνει λείο μείγμα. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τ' αρωματικά.
Χτυπάμε τους κρόκους. Ρίχνουμε μια κουταλιά απ' το μείγμα των λαχανικών κι ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στα λαχανικά. Μαγειρεύουμε για 1' και τραβάμε απ' τη φωτιά. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
Χτυπάμε τ' ασπράδια μέχρι ν' ασπρίσουν, προσθέτουμε το κρεμόριο αν θέλουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξουν. Ρίχνουμε τ' ασπράδια στο μείγμα των λαχανικών ανακατεύουμε απαλά και το ρίχνουμε σε πυρέξ. Ψήνουμε ξεσκέπαστο για 35'-45' μέχρι να φουσκώσει και πάρει χρώμα.
Για μαλακή κρούστα ψήνουμε το σουφλέ τοποθετώντας το πυρέξ σε ταψί με νερό. Για τραγανή κρούστα ψήνουμε κανονικά.

Μερίδες: 4
Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 ΑΥΓΟ, 2 1/4 μ. ΛΙΠΟΣ, 1 μ. ΨΩΜΙ, 1/4 μ. ΓΑΛΑ, 1/6 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ, 1/2 φλ. ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΚΑΡΟΤΑ: 1 κγ αφυδατωμένες νιφάδες κρεμμυδιού, 1 ΚΣ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και μια πρέζα μαντζουράνα ή θυμάρι.
  • ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ: 1 πρέζα κανέλλα, γαρύφαλλο, φοινόκιο, πιπερόριζα ή δεντρολίβανο
  • ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: 1 ΚΣ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή μυρώνια ή 1 πρέζα άνηθο.
  • ΜΠΡΟΚΟΛΟ ή ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ: 1/2 κγ άνηθο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή σέλερι.
  • ΣΠΑΝΑΚΙ: 1/4 κγ βασιλικό, μαντζουράνα, μασίς ή μοσχοκάρυδο.
  • ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ: 1 ΚΣ πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια ή 1/4 κγ αποξηραμένο εστραγκόν.





  • ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
ΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ:
Στη θέση των 2 φλ. βραστών λαχανικών βάζουμε 4 τομάτες μέτριες κονσέρβας, ψιλοκομμένες και 240 γρ. κρεμμύδι στον ατμό. Αρωματίζουμε με θυμάρι, αλάτι και πιπέρι ή 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ:
Στη θέση των λαχανικών βάζουμε 2 φλ. καλαμπόκι κονσέρβας καλά στραγγισμένο και στη θέση του 1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου & 1/2 φλ. άπαχου γάλακτος εβαπορέ, χρησιμοποιούμε 1 φλ. γάλα άπαχο φρέσκο.

Κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 ΑΥΓΟ, 2 1/4 μ. ΛΙΠΗ, 2 μ. ΨΩΜΙ (αν χρησιμοποιήσουμε την επιλογή με το καλαμπόκι, διαφορετικά 1 μερίδα)., 1/4 μ. ΓΑΛΑ, 1/6 μ. απ' τα ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: