Τι είναι το Weight Down

Η διατροφή που υπάρχει σε αυτό το blog δεν έχει καμία σχέση με την ίδια κατ' όνομα διατροφή που κυκλοφορεί στην Αμερική (με εκείνη κάνεις και προσευχή για να χάσεις κιλά!).
Πρόκειται για πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούσα πριν πολλά χρόνια (τέλη δεκαετίας του '80) στο διατροφικό τμήμα του bodyline στην πόλη μου (στη δεκαετία του '90 εξελίχθηκε στο μετέπειτα μεγαθήριο με τα μηχανήματα αδυνατίσματος). 
Ήταν μια εποχή που προσπαθούσα να χάσω κιλά με διάφορες δίαιτες. Μία γνωστή μου είχε δώσει μια φωτοτυπία με τη δίαιτα μιας εβδομάδας του γουέιτ γουότσερς που ακολουθούσε εκείνη. Η σωστή κι οργανωμένη διατροφή με ενθουσίασε και την ακολούθησα για 1-2 εβδομάδες (δεν θυμάμαι). Αποφάσισα πως ήθελα να συνεχίσω και κυρίως δεν ήθελα να καταχραστώ την καλή διάθεση εκείνης της γνωστής, ζητώντας της όλο το υλικό της διατροφής που ακολουθούσε. Μια μέρα κάνοντας βόλτα στα μαγαζιά για να πάρω κάποιο φόρεμα για μια εκδήλωση που διοργάνωναν οι εργοδότες μου, κοντοστάθηκα στην είσοδο του γραφείου του bodyline! Μπήκα από περιέργεια μιας και μου κίνησαν την περιέργεια οι διαφημίσεις με τους γνωστούς ηθοποιούς που έβαζαν στην τηλεόραση (Ανουσάκη, Παπαμιχαήλ, Γιουλάκη, Βαλάση...). Μάλιστα η ατάκα που κυριαρχούσε σε αυτά τα τηλεοπτικά σποτ ήταν: "αδυνατίστε τρώγοντας"!
Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα.
Γράφτηκα και άρχισα τις εβδομαδιαίες επισκέψεις συν την συγκέντρωση της ομάδας των διαιτώμενων ώστε να παίρνουμε θάρρος να συνεχίσουμε την διατροφή αλλά και για να μάθουμε συνταγές και ιδέες για να αποφεύγουμε την μονοτονία. Ήταν όμορφη εμπειρία, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να την ζήσω περισσότερο καθώς το διατροφικό γραφείο αυτό του bodyline μετακόμισε σε μεγαλύτερο κτίριο στο οποίο προστέθηκαν και τα γνωστά μηχανήματα. Και στην πορεία -παρά το ότι ακολούθησα κι εγώ με την ελπίδα πως η διατροφή θα συνέχιζε όπως ήταν- άλλαξαν τα δεδομένα. Άλλαξε η διατροφή, οι ομάδες σιγά σιγά χάθηκαν κι έτσι έμεινε όλο το υπόλοιπο γνωστό κέντρο αδυνατίσματος με όλο εκείνο το προσωπικό: γυμναστές, αισθητικούς, δημόσιες σχέσεις και διαιτολόγους σε πρακτική, να πείσουν τον κόσμο να αγοράζει πακέτα προγραμμάτων που και καλά θα σε αδυνάτιζαν χωρίς κόπο, ιδρώτα και στέρηση! Άλλαξαν τα πάντα ξαφνικά και στην πορεία αυτό με απογοήτευσε και με απομάκρυνε!

Με το Weight Down έμαθα να τρώω σωστά. Κάποιες συνήθειες τις διατηρώ ακόμη και σήμερα. Η τήρηση της διατροφής αυτής με έκανε να δω ένα σώμα διαφορετικό και κυρίως χωρίς κυτταρίτιδα. Επί της ουσίας το πρόγραμμα αυτό βασίζεται σε πρόγραμμα που προσαρμοζόταν στις ανάγκες των διαβητικών. Στην εποχή μας το πρόγραμμα αυτό το ακολουθούν ελάχιστοι άνθρωποι καθ' ότι δεν υπάρχει χρόνος για να αφιερώσει κανείς για να προσέξει την διατροφή του και να μάθει να τρώει σωστά. Άλλωστε και οι διαιτολόγοι πλέον έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και τα προγράμματα τους βασίζονται πάνω σε αυτά.
Μπορείτε να γράψετε τη δίαιτα και να τη δείξετε σε γιατρούς και διαιτολόγους. Δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος να σας πει πως είναι λάθος. Ίσως να σας πει πως είναι ..."απαρχαιωμένη" και μόνο αυτό.

Πληροφοριακά τώρα: σε αυτό το blog υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για να αρχίσει κάποιος την δίαιτα αυτή. Αυτό που χρειάζεται για να αρχίσει κανείς είναι να υπάρχει θέληση, πειθαρχία και κίνητρο. Ακολουθεί έπειτα η οργάνωση και τήρηση των γευμάτων της εβδομάδας και το να σημειώνει τι έφαγε και να κάνει τις αντικαταστάσεις. Επίσης χρειάζεται μια ζυγαριά για να είναι "ειλικρινής" ως προς τις ποσότητες. Ναι η ζυγαριά ίσως δείχνει μειονέκτημα, αλλά είναι ένας απαραίτητος και καλός τρόπος για να μάθει κανείς ποιες είναι οι ποσότητες μιας μερίδας. Επίσης στο blog υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνταγών. Δεν τις έχω δοκιμάσει όλες ώστε να γνωρίζω πόσο γευστικές είναι. Οι συνταγές προέρχονται από βιβλία των γουέιτ γουότσερς, αλλά προσαρμοσμένες ακριβώς στη διατροφή weight down. Άλλωστε η διατροφή του ενός ή του άλλου, είναι σχεδόν ίδιες και δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές (μόνο ως προς τις ποσότητες κι αυτές είναι αμελητέες)!

Τώρα...
Η απώλεια κιλών με την διατροφή αυτή είναι ανάλογα τον οργανισμό και πόσο πειθαρχημένος είναι κανείς σε αυτή. Μπορεί λοιπόν να χάσει από μισό έως 1 κιλό την εβδομάδα. Προσωπικά έχανα και λιγότερο από μισό κιλό. Ήταν μέρες που ένιωθα πείνα και την κάλυπτα με πολλά λαχανικά και φρούτα. Σκοπός της διατροφής αυτής είναι να μάθεις να "εξημερώνεις" την πείνα σου για καλό της υγείας σου.
Λεπτομέρεια: Υπάρχουν τροφές που είναι "απαγορευμένες". Παρόλα αυτά σε κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις μπορεί κανείς να τις απολαύσει (για παράδειγμα: ένα ποτήρι κρασί ή αναψυκτικό κανονικό ή γλυκό ή ξηρούς καρπούς) και μόνο τότε. Ο περιορισμός αυτός ισχύει μέχρι κανείς να φτάσει στον στόχο των κιλών του. Από κει και πέρα... δεν γνωρίζω! Δεν πρόλαβα να μπω στη φάση της διατήρησης βάρους, αλλά φαντάζομαι πως όλα υπολογίζονται ανάλογα ώστε κανείς να τρώει απ' όλα χωρίς να νιώθει πως στερείτε. Στην κατάλληλη στιγμή, με μέτρο! 

Αν με το κείμενο αυτό δεν έχω καλύψει κάποια απορία σας, μπορείτε να με ρωτήσετε ελεύθερα! Αν γνωρίζω θα σας απαντήσω!

Καλή αρχή, αν αποφασίσατε να ακολουθήσετε το Weight Down έστω και μια εβδομάδα.Δεν υπάρχουν σχόλια: